ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ VS OFFSET

Μέχρι πριν λίγες δεκαετίες, η μοναδική μέθοδος εκτύπωσης ήταν με χρήση Οffset μηχανών και συναφών τεχνολογιών. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 κάνει την εμφάνισή της η ψηφιακή εκτύπωση. Η μεγάλη αυτή εξέλιξη στις γραφικές τέχνες ήρθε να λύσει προβλήματα που υπήρχαν στις Οffset (όπως το υψηλό κόστος στα μικρά τιράζ) και προσέφερε νέες δυνατότητες, όπως π.χ. τα μεταβλητά δεδομένα και τις εκτυπώσεις on demand.

Τι είναι η ψηφιακή εκτύπωση;

Η απεικόνιση ψηφιακών εικόνων ή αρχείων σε μια φυσική επιφάνεια όπως το χαρτί, τα φιλμ, τα πλαστικά, το γυαλί, το ύφασμα κ.ά. σε μικρό τιράζ, με σκοπό να μεταδοθεί ένα μήνυμα (κείμενο ή/και εικόνα) μέσα από διαχείριση ψηφιακών αρχείων.

Είναι η εκτύπωση με σύγχρονες μεθόδους, όπως τη τεχνολογία Laser (Ηλεκτροφωτογραφική Μέθοδος)  ή Ink Jet (Μέθοδος έκχυσης μελάνης από απόσταση). Το toner ή το μελάνι ανά περίπτωση δεν απορροφάται από το υλικό εκτύπωσης, όπως το συμβατικό μελάνι της Οffset, αλλά δημιουργεί ένα στρώμα στην επιφάνεια του υλικού.

Η ψηφιακή εκτύπωση ήρθε να «αντικαταστήσει» την Οffset στα μικρά τιράζ, προσφέρει ταχύτητα, αμεσότητα και δυνατότητα εκτυπώσεων κατά ζήτηση (on demand) με ποιοτικό αποτέλεσμα (πλέον εξίσου ικανοποιητικό) όσο η παραδοσιακή τυπογραφία.

Χρησιμοποιείται κυρίως όταν χρειάζεστε κάτι πολύ γρήγορα ή σε πολύ μικρές ποσότητες. Παρέχει τη δυνατότητα κάθε εκτύπωση να είναι διαφορετική ή με διαφορετικό περιεχόμενο, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές τεχνολογίες οι οποίες είναι για μαζικές παραγωγές.

Μερικά πλεονεκτήματα της ψηφιακής εκτύπωσης:

 • Χαμηλότερο κόστος για μικρές-μεσαίες ποσότητες.
 • Γρηγορότεροι χρόνοι παραγωγής.
 • Μεταβλητά δεδομένα. Η κάθε εκτύπωση μπορεί να είναι μοναδική.
 • Ευκολία στη διόρθωση/προσθήκη/επανεκτύπωση.
 • Δυνατότητα παραγωγής όποτε ζητηθεί (on demand).

Τι είναι η Οffset εκτύπωση;

Η εκτύπωση Οffset βασίζεται στην βασική αρχή της λιθογραφίας και απαιτεί πολλά στάδια, όπως η δημιουργία φιλμ, τσίγκων, διαχωρισμοί, καθαρισμοί κλπ. Προσφέρει αντικειμενικά υψηλότερη ποιότητα στην εκτύπωση (αν και η ψηφιακή εκτύπωση έχει βελτιωθεί πλέον σε τέτοιο βαθμό που μόνο ένας επαγγελματίας μπορεί να εκτιμήσει τη διαφορά). Η εκτύπωση Οffset παράγει τις μεγάλες ποσότητες με πολύ μικρότερο κόστος έναντι της ψηφιακής.

 

Μερικά πλεονεκτήματα της Οffset εκτύπωσης:

 • Χαμηλότερο κόστος αντιτύπου για μεγαλύτερες ποσότητες. Η τιμή ανά τεμάχιο μειώνεται όσο η ποσότητα αυξάνεται.
 • Yψηλή ποιότητα της εκτυπωμένης εικόνας, καλή ανάλυση χωρίς ραβδώσεις ή στίγματα.
 • Δυνατότητα χρήσης μεγαλύτερης ποικιλίας χαρτιών (ειδικά χαρτιά με έντονη υφή).
 • Σωστή και ασφαλής απόδοση των Pantone χρωμάτων.
 • Δυνατότητα Εκτύπωσης Μεταλλικών αποχρώσεων.

Ψηφιακή ή Offset εκτύπωση;

Οι συνήθεις παράγοντες που λαμβάνουμε υπ’ όψιν όταν έχουμε το δίλημμα εκτύπωση Οffset ή ψηφιακή εκτύπωση είναι η ποσότητα και το χρονοδιάγραμμα.

Πιο συγκεκριμένα:

 • Ταχύτητα : η Οffset είναι πιο χρονοβόρα από την ψηφιακή.
 • Κόστος : εάν χρειάζεστε πολλά αντίτυπα, τότε η Οffset είναι η καλύτερη επιλογή. Από τη στιγμή που η Οffset απαιτεί πολύπλοκες διαδικασίες και μεγάλη αρχική προσπάθεια για να παραχθεί ένα αντίτυπο, η μικρή ποσότητα είναι ασύμφορη οικονομικά. Για μικρά τιράζ, η ψηφιακή εκτύπωση αποτελεί την καλύτερη λύση.
 • Μέγεθος : οι ψηφιακοί εκτυπωτές έχουν περιορισμούς στο μέγιστο μέγεθος εκτύπωσης. Σχήματα εντύπων μεγαλύτερα από 33×48 cm συνήθως πρέπει να τυπωθούν Οffset.

Αποφασίζοντας…

Η Ψηφιακή Εκτύπωση είναι η καλύτερη επιλογή για μικρές και βιαστικές εργασίες (εφόσον οι εργασίες σας δεν απαιτούν ειδικά χαρτιά ή PANTONE).

Αν έχετε χρόνο, θέλετε μεγάλη ποσότητα ή πρέπει να αποδώσετε συγκεκριμένα εταιρικά χρώματα, δεν μπορείτε να αποφύγετε την συμβατική Offset.

Η επιλογή είναι καθαρά δική σας, αλλά ευτυχώς δεν είναι ανάγκη να αποφασίσετε μόνοι σας: μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Ένας έμπειρος άνθρωπος θα σας ακούσει και θα σας προτείνει την καλύτερη για εσάς λύση, η οποία θα ανταποκρίνεται τόσο στον προϋπολογισμό σας όσο και στις ποιοτικές σας απαιτήσεις.

Πληροφοριακά αναφέρουμε ότι όλες οι εκτυπώσεις πολύ μεγάλου μεγέθους (σε μουσαμάδες, βινύλια κ.λ.π.) είναι αποκλειστικά ψηφιακές.